A héten elkezdődtek a Királyok-Szentek-Monostorok kutatási projekt 2023. évi kutatási munkálatai. A tihanyi és a bakonybéli bencés monostorok előző évi régészeti kutatása után a projekt szakemberei ebben az évben a pannonhalmi monostorban végeznek ásatást.

foapatsag fokapujaFotó: pannonhalmifoapatsag.hu

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) támogatásával és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) koordinálásában megvalósuló projekt 2023. évi munkálatai a Pannonhalmi Főapátság támogatásával és közreműködésével zajlanak.  A projekt koordinátora intézünk igazgató-helyettese, Mende Balázs Gusztáv.

Takács Ágoston, az ELTE BTK Régészettudományi Intézet doktoranduszának ásatásvezetésével a monostor ún. északi udvarán zajló munkálatok az apátság korai építési fázisának kérdéseire keresik a választ. Az ásatási munkák előreláthatólag május közepéig tartanak majd. A Főapátság illetékesei és a kutatócsoport szakemberei olyan logisztikai megoldásokat alkalmaznak, amelyekkel a kutatási munkálatok teljes ideje alatt biztosítani lehet az apátság látogatását.