2023. szeptember 26-án került sor az MTA Lendület Programjának ünnepélyes eredményhirdetésére, ahol a nyertes pályázók röviden be is mutatták kutatási projektjeiket. Köztük Szécsényi-Nagy Anna, intézetünk igazgatója, aki ismertette az alakuló Lendület Biorégészet Kutatócsoportjának Élet és halál a római civilizáció peremén: Pannonia közösségeinek komplex biorégészeti elemzése című interdiszciplináris kutatás terveit.

Az MTA Lendület Programjának idei pályázati felhívására 108 érvényes pályázat érkezett. A szakértői értékelések, a Lendület Zsűri és a Lendület Bizottság javaslata alapján az Akadémia elnöke 2023. május 31-én döntött a támogatandó kutatócsoportok kiválósági rangsoráról és a támogatási összegekről. A nyertesek egyike Szécsényi-Nagy Anna, intézetünk igazgatója, akinek az Archeogenomikai Intézet kollektívája szeretettel gratulál.

53215675464 7fd3830ddc 3kFotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Kollár László Péter, az MTA főtitkára az idei nyerteseket köszöntő beszédében azt emelte ki, hogy a tudomány akkor tölti be igazán szerepét, hanem csupán új eredményeket és cikkeket produkál, hanem a gondolkodásmódot is alakítja, míg Erdei Anna helyettes főtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a huszonegyedik század elejének információs zivatarában nehéz, de nem "megspórolható" feladat a tudományos eredményekről való tájékoztatás, a laikusok számára a tudományos gondolkodás és a tudományos módszer lényegének bemutatása.

Az eseményről videófelvétel is készült: