2024. április 9-én intézetünk igazgató-helyettese, Mende Balázs Gusztáv előadás tartott a Magyar Országgyűlés Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórum (KMKF) Szakpolitikai munkacsoportjának ülésén "Magyar őstörtének és magyarság-kép. Mit adhat ehhez az archeogenomika?" címmel.

Az KMKF tanácsadó intézményként segíti az Országgyűlés munkáját, létrehozva Magyarország és a külhoni nemzetrészek együttműködésének parlamenti dimenzióját. A testület célja, hogy a törvényhozás szintjén is rendszeressé váljon az együttműködés a magyarországi parlamenti pártok és a külhoni magyarság legitim képviselői között.

A KMKF alapszintje négy munkacsoportra oszlik, ezek egyike a Szakpolitikai munkacsoport, amelynek köszönhetően a KMKF tagai betekintést nyerhetnek egyes, a nemzetpolitikához szorosan kötődő szakterületeken folyó munkába és javaslatokkal élhetnek azokkal kapcsolatban. Éves ülésük azzal foglalkozott, hogy „milyen a magyarságkép, miként jelennek meg a magyarok a környező országok tankönyveiben, az oktatási rendszerükben, majd ehhez kapcsolódóan a magyar őstörténet és magyarságkép tudományos megközelítésű témája került napirendre.

Az első napirendi pontban (Magyarság-kép, magyarok a környező országok oktatásában) Hornyák Árpád, a PTE Modernkor Történeti Tanszék vezetője, a második napirendi pontban pedig (Magyar őstörténet és magyarság-kép) Sudár Balázs, a HUN REN Történettudományi Intézet főmunkatársa és Mende Balázs, a HUN REN Archeogenomikai Intézet igazgatóhelyettese tartott előadást”.

ogy 240409 7020

ogy 240409 7004Képek forrása: Magyar Országgyűlés