2023. szeptember 29-én, pénteken délután 16 órától kerül sor a Kutatók Éjszakájára a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpontban, amely esemény alkalmából az Archeogenomikai Intézet is megnyitja kapuit az érdeklődők számára. A részletes program elérhető eseménynaptárunkban, a Katt(anj) a tudományra projekt honlapján, illetve a Kutatók Éjszakája hivatalos oldalán.

PROGRAMOK

AZ ARCHEOGENOMIKAI INTÉZET LABORJA

2023. szeptember 29. (péntek) 16:00 és 18:00 Interaktív látogatás a DNS könyvtárban. Mit csinál egy archeogenetikus? Hogyan lehet kiolvasni az akár több ezer éves csontokból származó genetikai információt? Mindenki belebújhat egy „archeogenetikus bőrébe”.

REGISZTRÁCIÓ


 

HUMÁN TUDOMÁNYOK KUTATÓHÁZA FÖLDSZINTI TEREM

2023. szeptember 29. (péntek) 17:00-19:00 „Chad…who has far to go”: filmvetítés és beszélgetés

Az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény az azílum-művészet 120 éves történetének képi és írott forrásai mellett elmeorvosok munkájának dokumentumait is őrzi, köztük Dr. Jakab Irén (1919-2011) pszichiáter filmekben és fényképekben gazdag hagyatékát. A művészetterápia és a gyermekfejlesztés nemzetközi vonulatában elismert Jakab Irén 1972-től a Pittsburghi Egyetem Klinikáján egy multidiszciplináris és multimodalitású gyermekfejlesztő programot dolgozott ki, amely a mai napig működik (John Merck Program, Pittsburgh). Az 1978-ban készült film ezt a komplex fejlesztő technikát mutatja be egy igaz történet felemelő színrevitelével: megtudhatjuk, hogy Chad, az ötéves kisfiú egy baleseti kóma után hogyan tér vissza az életbe; az orvosok, a pedagógusok és a szülők összehangolt munkájának közegében hogyan tanul meg újra tájékozódni térben és időben, beszélni, számolni, játszani és bízni.

Ez az esemény előzetes jelentkezés nélkül látogatható.


2023. szeptember 29. (péntek) 18:00-19:00 Van képünk hozzá…

Milyen fortélyokat vetettek be a középkori kézművesek műhelyeikben? Hogyan készítettek a középkorban olívaolajat? Mit keres a vaddisznósörte a cipészműhelyben? Hány spulni egy vég vászon? Az előadások során ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kap választ az érdeklődő.

18.00 – 18.30 Weisz Boglárka: A föld mélyétől az erszényig. Bányászat és pénzverés a középkorban

18.30 – 19.00 Skorka Renáta:  Mit használ és hogy tolja. Középkori mesterségek képekben

Ez az esemény előzetes jelentkezés nélkül látogatható.


HUMÁN TUDOMÁNYOK KUTATÓHÁZA KONFERENCIATEREM

2023. szeptember 29. (péntek) 19:00-21:00 Az Árpádok felemelkedése. Filmvetítés és beszélgetés. 

Álmos és Árpád vezér nyomába ered a kosztümös jelenetekkel gazdagon illusztrált film. Közös emlékezetünkben élénken élnek a mondáink, a turulmadár, a csodaszarvas mítoszai. A filmben, a regéken túl, a korabeli források feldolgozásával, neves szakemberek közreműködésével, kerül bemutatásra a magyarok korai történelme, és a következő évszázadokat meghatározó Árpád nemzetség egyedülálló felemelkedés története. Előzetes:https://youtu.be/8D3Ao-Qabhs

Beszélgetésben résztvevők: Sudár Balázs, Bácsatyai Dániel és Zsoldos Attila történészek, valamint Bárány Krisztián, a film forgatókönyvíró-rendezője. Moderátor: Weisz Boglárka.

REGISZTRÁCIÓ


HUMÁN TUDOMÁNYOK KUTATÓHÁZA FÖLDSZINT

2023. szeptember 29. (péntek) 17:00-19:00 Divat vagy genetika? Különös fejformák a múltból

Vedd kézbe a múlt emberének csontjait és ismerd meg a bioarcheológus, paleoantropológus munkáját. Az emberi kultúrákat, legyenek azok akár történeti, akár modern korúak végigkísérik az emberi maradványok, ezek vizsgálata kapcsán egyre több kérdést tehet fel magának a kutató. Fedezd fel Te is ezt az izgalmas területet!

Ez az esemény előzetes jelentkezés nélkül látogatható.


2023. szeptember 29. (péntek) 17:00-19:00 Kérdezd az olvasószerkesztőt! Ismerd meg a BTK kiadványszerkesztőség munkáját!

A HUN-REN BTK kiadványszerkesztősége a kutatóközpont tudományos kiadványait (könyvek és folyóiratok) gondozza szoros együttműködésben az intézetekkel. Évente mintegy 50–60 kiadvány és számos folyóirat jelenik meg a BTK kiadójának gondozásában. A témák az intézetek tudományos profiljához kapcsolódnak: irodalomtudomány, néprajz, régészet, művészettörténet, őstörténet, zenetudomány, filozófia, történettudomány, klasszika-filológia. Az osztályon szerkesztők és korrektorok, tördelők és grafikusok, térképrajzoló és kiadványterjesztők dolgoznak, összesen 13 fő. 

A program ideje alatt a kiadónkkal kapcsolatos kvízjátékon vehetnek részt és értékes könyvcsomagot nyerhetnek. A rendezvényen a Bölcsészettudományi Kutatóközpont legfrissebb kiadványai megvásárolhatók.

Lapozz bele a kiadványainkba a Kutatók Éjszakáján!

A rendezvény a Budapest 150 –  Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

Ez az esemény előzetes jelentkezés nélkül látogatható.  

 

 


NÉPRAJZTUDOMÁNYI INTÉZET TANÁCSTERME

2023. szeptember 29. (péntek) 17:00, 18:00, 19:00 Szabadulószoba. Keresd az információkat! Kaptatok egy fülest, hogy a BTK Néprajztudományi Intézet Archívumában tárolt dokumentumok között megtalálhatjátok a keresett adatokat.

REGISZTRÁCIÓ


RÉGÉSZETI INTÉZET 

2023. szeptember 29. (péntek) 17:00, 18:00, 19:00 Interaktív leletbemutató a Régészeti Intézetben. Milyen tárgyak kísérték a másvilágra az újkőkori embert? Milyen nyomok rejtőznek a több, mint 7000 éves kerámiaedények belsejében? Az interaktív túrán a tudományos feldolgozást végző régészek és restaurátorok mutatják be a legizgalmasabb leleteket. 

REGISZTRÁCIÓ


MTA PSZICHIÁTRIAI MŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY

2023. szeptember 30. (szombat) 11:00, 12:00 Beképzeltek: friss nézőpontok – régi kincsek. Aknai Katalin művészettörténész tárlatvezetése az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményben, amely 2008-tól tartozik az MTA gyűjteményei sorába. A közérdekű muzeális gyűjtemény a BTK Művészettörténeti Intézet kezelésében muzeológiai és közművelődési feladatokat ellátó kutatóhelyként működik.

REGISZTRÁCIÓ


 A rendezvényről kép-, hang- és videófelvétel készül. A felvételek elkészítésének célja a rendezvény megörökítése. Az elkészült felvételek a projekt és az intézmény honlapján és közösségi felületein is közzétételre kerülhetnek.

A program Facebook-eseménye itt található. 

Regisztráció és további információ: https://app.kutatokejszakaja.hu/intezmenyek/bolcseszettudomanyi-kutatokozpont