Intézetünk tudományos segédmunkatársa, Gyuris Balázs az egyik előadó az októberi Budapest Science Meetupon, ami 2024. október 10-én kerül megrendezésre a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában.

Előadásának címe: A magyarság eredetének genetikai története: a Kárpát-medencei honfoglalók kapcsolata a Volga és az Urál vidékek népességeivel.

"A magyarság eredete fontos tudományos kérdés a hazai kutatásban. A régészet, a nyelvészet és a történettudomány területén is számos eredmény született a korai magyarság eredetét és későbbi vándorlását illetően. A 20. század végén megjelenő, és a jelenkorban is fejlődő tudományterület, az archeogenetika, új vizsgálati lehetőségeket hozott, amellyel őseink eredetét már genetikai úton is kutathatjuk. Jelen előadás a honfoglaló magyarság, a Volga és az Urál vidékek kora középkori népességeinek genetikai kapcsolatainak legújabb, teljes genomi elemzéseken alapuló eredményeire koncentrál. Az archeogenetika új adatokkal szolgál a Volga és a transz-uráli Irtis folyó közötti régió genetikai történetéhez, a Kárpát-medencei magyar honfoglalók és ezen népességek kapcsolatához, valamint a keleten maradt magyarság azonosításához."

A teljes program ITT érhető el.