Intézetünk munkatársa, Borbély Noémi előadott a 2023. május 17-20. között Budapesten megrendezésre kerülő Haploid Markers konferencián.

Előadásának címe: Uniparental genetic diversity of three Hungarian-speaking isolated communities in the Carpathian Basin (Három Kárpát-medencei magyar anyanyelvű közösség genetikai diverzitásának vizsgálata anyai és apai leszármazási vonalak segítségével).

5255315c 14c2 4ab4 bc78 ffec526df22a 002

A kutatás alapvető feladata DNS-minták gyűjtése volt a Kárpát-medencéből, olyan régiókból, ahol a magyar nyelvű közösségek viszonylag elszigetelten élnek. Az átfogó DNS-mintavételi stratégia a falusi populációkban egy olyan új adathalmazt eredményezett, amely egyrészt reprezentálja e mikrorégiók helyi populációit, másrészt hozzájárul a Kárpát-medence regionális változatosságának vizsgálatához.

A vizsgált modern minták többsége európai mitokondriális DNS- és Y-haplocsoportokhoz rendelhető, de kis százalékban ázsiai eredetű haplocsoportok is megjelennek a drávaszögi apai vonalakban és a zoboralji anyai vonalban, valamint valamivel nagyobb arányban a székelyek között.