A Magyar Nemzeti Múzeum és Ferenczy Múzeumi Centrum 2023. április 13-15. között rendezte meg az „ÁRPÁD NÉPE – A magyar honfoglalás kor kutatásának legújabb eredményei” című konferenciát (https://femuz.hu/arpad-nepe-a-magyar-honfoglalas-kor-kutatasanak-legujabb-eredmenyei/), mely a Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei című kiállítás (https://femuz.hu/tarsolylemezek-a-honfoglalo-elit-kincsei/) kísérő eseménye volt. 

A konferencia és a kiállítás helyszíne egyaránt a szentendrei MűvészetMalom volt. Intézetünk munkatársai a konferencián két előadással vettek részt:

-          Szeifert Bea, Szécsényi-Nagy Anna, Mende Balázs Gusztáv, Jakab Kristóf, Farkas Zoltán, Giedl Dániel, Szeniczey Tamás, Hajdu Tamás: A pátyi honfoglalás kori temető humán csontanyagának archeogenomikai

-          Szécsényi-Nagy Anna, Szeifert Bea, Gyuris Balázs, Mende Balázs Gusztáv, Csáky Veronika, Langó Péter, Türk Attila: Új genetikai adatok a honfoglalás kori népesség eredetéhez és biológiai kapcsolatrendszeréhez.

ardap nepe 00

Munkatársaink a kiállítás anyagához posztert is készítettek, melynek címe: A pátyi honfoglalás kori temető humán csontanyagának archeogenomikai elemzése. A poszteren megjelenik a laboratóriumi feldolgozás menete, és a pátyi temetők előzetes elemzéseinek eredményei.

A kiállítás szeptember 17-ig megtekinthető, további információk a Ferenczy Múzeumi Centrum honlapján: https://femuz.hu/tarsolylemezek-a-honfoglalo-elit-kincsei/