Az Archeogenomikai Intézet három kutatója, Szécsényi-Nagy Anna, Mende Balázs és Gyuris Balázs részt vettek az október 9-12. között megrendezett ERC Histogenes Plenary Meeting 2023 konferencián. A rendezvényen bemutatásra kerültek a projektben együttműködő kutatócsoportok legfrissebb eredményei a kora középkor témakörében. Intézetünk képviseletében Gyuris Balázs ismertette a Kölked Feketekapu lelőhelyről származó legújabb genetikai eredményeket.

Az esemény nem csak az eredmények bemutatására szorítkozott, hanem lehetőséget teremtett azok alapos megvitatására is. Az előadásokon túl speciális megbeszéléseken elemezték a projekt előrehaladását, és a kutatók közösen határozták meg a további kutatási irányokat és célkitűzéseket. A konferencián számos országból érkeztek résztvevők, többek között az Egyesült Államokból, Németországból, Csehországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából és Magyarországról.

grouppicture histogenes 2023

A projekt során elért eredmények mellett az élő találkozók lehetősége kiemelt jelentőséggel bírt a kutatócsapat számára, lehetővé téve a tavalyi sikeres budapesti konferencia után ismét személyes kommunikációt, ami elengedhetetlen a tudományos együttműködés hatékonysága szempontjából. Így a Histogenes Plenary Meeting 2023 nem csak az eredmények bemutatásáról szólt, hanem a tudományos közösség összekovácsolódásának és az együttműködés erősítésének is színteréül szolgált