2024. április 24–27. között Budapesten került megrendezésre a “The Transformation of Europe in the Third Millennium BC” című konferencia.

A találkozó célja az volt, hogy összegezze az elmúlt évek ugrásszerűen megnövekedett mennyiségű és minőségű, tudományterületeken átívelő ismereteit a régészet, az antropológia, a genetika/genomika, a nyelvészet és más biológiai és környezeti tudományágak közötti inspiráló párbeszédben. A korszak kutatásának nemzetközileg elismert meghívott előadói és a poszterszekció segítségével átfogó bepillantást nyerhettünk az őskori Európa átalakulásában nagy változást hozó Kr. e. 3. évezred történetébe.

A korszak jelentősége abban rejlik, hogy az addig ismert kulturális viszonyok a kelet-európai sztyeppe felől Eurázsia nyugati térségét elérő közösségek hatására teljesen átformálódtak és ekkor alakult ki a mai Európa genetikai alaptérképe. A korszak története mögött húzódik a lovak háziasítási folyamatának felgyorsulása, a tejtermékek fogyasztásának erősödése, a későbbi bronzművesség technológiai alapjainak és új kapcsolati hálózatok létrejötte. Egy olyan, hatalmas területeket átívelő folyamatról beszélhetünk, mely mögött az indoeurópai nyelvcsalád elterjedése sejthető. A korszak története feltehetően nem volt nehézségektől mentes. Az Európába áramló közösségek testi erejüknél fogva (jóval magasabbak és robosztusabbak voltak az itt élőknél) erőfölényben lehettek, a területek uralma fontos volt számukra. Betegségeket is hoztak magukkal, a pestis megjelenése hozzájuk köthető.

A konferencia neves meghívott előadói a négy nap folyamán 28 előadásban összegezték a kutatások jelenlegi helyzetét. A neves előadók a korszak kutatásának legjelentősebb helyszíneiről érkeztek: Bulgária (Szófia), Dánia (Aarhus, Koppenhága), Finnország (Helsinki), Hollandia (Leiden), Horvátország (Zágráb), Lengyelország (Krakkó, Poznań, Rzeszów), Magyarország (Budapest, Debrecen, Szeged), Moldovai Köztársaság (Kisinyov), Olaszország (Trento, Velence), Németország (Berlin, Bonn, Kiel, Lipcse, Mainz, München), Románia (Kolozsvár), Svájc (Bern), Svédország (Göteborg, Lund), valamint az amerikai egyesült államokbeli Harvard Medical School képviseletében.

2024 02 12 budapest conference cimlap3

A budapesti találkozó fő szervezői Volker Heyd ERC YMPACT projekt (Helsinki Egyetem),  Franco Nicolis (Régészeti Örökségvédelmi Hivatal, Trento, Olaszország) és Kulcsár Gabriella (HUN-REN BTK Régészeti Intézet). Az esemény megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap, az Archaeolingua Alapítvány, a Kiskunsági Nemzeti Park, a Dunatáj Közalapítvány, a Lendület Vegetáció és Magbank Dinamikai Kutatócsoport és a Salisbury Kft. támogatta.

Az esemény második napján intézetünk igazgatója, Szécsényi-Nagy Anna is előadást tartott az "In and around the Carpathian Basin at the End of Fourth and in the First Half of the Third Millennium BC" ("A Kárpát-medence és környéke a Kr.e. negyedik évezred végén és a harmadik évezred első felében") szekcióban. Prezentációjának címe: Human Genetics Perspective of the Carpathian Basin at the Dawn of the 3rd Millennium BCE (A Kárpát-medence humángenetikai perspektívája a Kr.e. 3. évezred hajnalán).

Forrás: HUN-REN BTK Régészeti Intézet honlapja